5 vinkkiä tehokkaampaan kiinteistönhallintaan

Jos julkisten ja yksityisten kiinteistöjen toiminnasta ja ylläpidosta ei huolehdita älykkäästi, se voi tulla kalliiksi. Miten työkuormaa vähennetään ja kustannukset pidetään aisoissa?

1.Yhdistä kaikki kiinteistön toiminnot sen käyttäjiin

Jos kiinteistö on riittävän iso, siitä on suuren osan aikaa käytössä vain osa. Monissa uusissa kiinteistöissä ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämmitystä voidaan säätää automaattisesti, kun kiinteistö on vajaalla käytöllä. Seuraavaksi olisi tärkeää saada nämä toiminnot yhdistettyä suoraan kiinteistön yksittäisiin käyttäjiin. Sen voi tehdä rekisteröimällä, mitä kiinteistön osaa yksittäiset toimistotyöntekijät käyttävät, ja kytkeä tarvittavat toiminnot päälle sitä mukaa kuin työntekijät leimaavat itsensä sisään.

Näin voidaan seurata myös kiinteistön eri osien käyttöastetta sekä määrittää siivousvälejä ja muita toimintoja käytön mukaisesti. Jos osa tiloista on käytössä harvakseltaan, esimerkiksi niiden siivousta voidaan mahdollisesti harventaa.

2. Kokoa hälytysten valvonta yhteen paikkaan

Kiinteistöön on todennäköisesti asennettu hälyttimiä. Murto-, palo-, hissi- ja muista teknisistä hälyttimistä muodostuu nopeasti laaja järjestelmä. Jos niitä kaikkia valvotaan erikseen, valvonta vie paljon aikaa eikä hälyttimistä ja hälytyksistä saa hyvää yleiskuvaa. Hälytysten valvonta voidaan koota ulkoiseen hälytyskeskukseen, jossa kaikkien hälyttimien toimintaa tulee voida valvoa ja seurata. Parasta on, jos koko hälytysjärjestelmän tilan näkee yhdellä silmäyksellä.

3. Päivitä vanhat järjestelmät uusien hankkimisen sijaan

Vanhoja kiinteistöjä, joissa ei vielä ole energiaa säästäviä älytoimintoja, on mahdollista optimoida. Jos kiinteistön ilmanvaihto, valaistus ja lämmitys halutaan päivittää, seiniä ja lattioita ei välttämättä tarvitse avata eikä kaikkia järjestelmiä vaihtaa uusiin ja kalliisiin. Usein riittää, että kiinteistöön asennetaan yksinkertaisia antureita ja muita pieniä laitteita, joiden avulla vanhat laitteet saadaan toimimaan älylaitteiden tapaan ja lähettämään tietoa pilveen. Näin talotekniikkaa voidaan alkaa säädellä automaattisesti.

4. Huolehdi viestinnän turvallisuudesta

Pilviratkaisujen käyttöönotto tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Pilviratkaisuja käytettäessä on kuitenkin huolehdittava siitä, että ratkaisu ei luo mahdollisuuksia ilkivallalle. On esimerkiksi olemassa haittaohjelmia, jotka etsivät verkosta jatkuvasti suojaamattomia laitteita vain kaapatakseen ne ja tuhotakseen tai levittääkseen kallisarvoisia tietoja. Sellainen voi aiheuttaa suuria talousvahinkoja.

Onneksi verkkoliikenteen voi suojata helposti yksityisten tunnelien avulla. Suojaus takaa, että asiattomat eivät pääse käsiksi kiinteistön viestintään.

5. Kokoa toiminnot sovellukseen

Asetusten säätäminen kiinteistön ICS-järjestelmän avulla voi olla hankalaa eikä aina edes mahdollista. Jos useita kiinteistöjä valvotaan samanaikaisesti tai jos tiloissa ei voida olla kaiken aikaa, toimintojen siirtäminen sovellukseen säästää sekä aikaa että matkakuluja. Sovelluksesta näkee, onko kiinteistö tyhjä työajan ulkopuolella, ja sen kautta asetuksia voidaan säätää ihanteellisiksi ja tilata ilmoituksia poikkeavista tapahtumista. Järjestelmä voidaan asettaa lähettämään ilmoitus, jos esimerkiksi palvelintilan lämpötila nousee tai jokin kiinteistön hälytyksistä laukeaa.

Se tietenkin edellyttää, että järjestelmän käytettävyys on lähes sata prosenttia, mikä puolestaan edellyttää luotettavaa matkapuhelinoperaattoria tai roaming-ratkaisua, jolloin voidaan valita aina vahvin mahdollinen signaali.

 

Onko sinulla kysyttävää kiinteistön hallinnasta?

Ota yhteyttä

IoT-sanakirja – opi esineiden internetin tärkeimmät termit ja lyhenteet

Haluatko oppia IoT:n tärkeimmät termit ja lyhenteet? Lataa Esineiden internet -sanakirja, ja pysyt ajan tasalla esineiden internetistä!

Lataa nyt!