Miten kunnasta tehdään älykäs?

Kun kuntaa lähdetään muokkaamaan älykkääksi, matkan varrella voi olla useita sudenkuoppia. Onneksi ne voidaan välttää.

Älykäs kunta, kuten älykäs kaupunkikin, tarjoaa monenlaisia uusia mahdollisuuksia. Se tukee niin vanhustenhuoltoa ja poliisityötä kuin jätehuoltoakin. Mitä kunnan sitten pitää tietää ennen työn aloittamista? Ja mistä työ kannattaa aloittaa?

Tarkastele ensin saatavilla olevia tietoja

Kun kirjoitimme e-kirjaa Älykkäät kaupungit ja kunnat – näin pääset alkuun keskustelimme IKT Norwayn Fredrik Syversenin kanssa. Hän nosti esille tavallisia kaupunkien ja kuntien tekemiä virheitä, kun käytössä on rahaa mutta ei tarkkoja suunnitelmia. Hänen mukaansa yleistä on esimerkiksi sijoittaa kalliiseen tekniikkaan ilman selkeää käsitystä tekniikan todellisesta käyttötarkoituksesta.

Useimmille kunnille olisi paljon hyötyä alla olevien vinkkien lukemisesta. Toisinaan älyratkaisu ei itse asiassa edes ole kovin tekninen.

Varaudu kasvukipuihin

Liian optimistiseen tulevaisuuskuvaan liittyy vaara, että olemassa olevien järjestelmien toimintaa heikentävät riskit ja haittavaikutukset jätetään huomiotta. Mitä enemmän toimintoja automatisoidaan, sitä enemmän toiminta tehostuu. Tällöin työpaikkoja voi kadota, jolloin nykyisten työntekijöiden uudelleenkoulutus vaatii investointeja.

Miten älykaupungin seurauksia hallitaan?

Avoin vs. suljettu tieto

Älyjärjestelmät käyttävät valtavia tietomääriä, joita on kerätty kokonaisista kaupungeista tai kunnista. Annetaanko tiedot suuren yleisön käytettäväksi, jolloin yhä useammat voivat käyttää niitä hyvään tarkoitukseen? Vai suojataanko tiedot ihmisten yksityisyyden turvaamiseksi?

Entä miten toimitaan itse järjestelmän käyttöoikeuksien kanssa? Toisaalta järjestelmät pitää suojata luvattomalta tunkeutumiselta, toisaalta taas pitää kannustaa yrittäjähenkisiä ihmisiä kehittämään järjestelmiä. Onko nämä mahdollista saada tasapainoon?

Lisätietoja tarjolla maksuttomassa e-kirjassamme

Jos kiinnostuit näistä aiheista, löydät vastauksia e-kirjastamme, jonka voit ladata täältä. Kaikki tieto on tarpeen silloin, kun kunnan siirtymistä tiedon aikakaudelle aletaan valmistella.

 

E-kirja: Älykkäät kaupungit ja kunnat – Näin pääset alkuun

Älykäs kaupunki on kaupunki, jonka toimintaa on tehostettu anturien, tiedonkeruun ja tekoälyn avulla. Ne auttavat ohjaamaan lähes koko kaupunkia tehokkaasti. Pohjimmiltaan kyse on siis siitä, että koko kaupunki siirtyy verkkoon.

Lataa e-kirja