Miten AddSecure voi auttaa kuntaa kehittymään älykkääksi ja turvalliseksi?

Älykkäistä kaupungeista puhutaan paljon, mutta myös kunnat voivat hyötyä digitalisaatiosta.

Jo vuonna 2015 Telenor raportoi, että 70 prosenttia kyselyyn vastanneista voisi kuvitella asuvansa älykunnassa. Älykkäässä kunnassa ja kaupungissa on tärkeää käyttää internetiin yhteydessä olevia antureita, jotka keräävät tärkeää tietoa automatisaation ja palvelujen kehittämisen tueksi. Tietojen avulla voidaan karsia kustannuksia, parantaa ympäristötoimintaa ja helpottaa kuntalaisten arkea.

Älykkään kunnan hyödyt

Älytekniikan alalla muotisana on eTerveys, joka luonnollisesti on tärkeä palvelukokonaisuus kaikille kunnille. Sähköiset terveyspalvelut ovat tärkeitä paitsi sairaaloille ja pelastuspalvelulle, myös esimerkiksi vanhustenhuollolle. Anturit ja valvontapalvelut auttavat ihmisiä asumaan kotona pidempään, sillä tekniikka hälyttää apua tarvittaessa. Yksi hyvä esimerkki tämänkaltaisesta terveysteknologiapalvelusta on turvapuhelinratkaisu ikäihmisille. Turvapuhelinpalvelu lisää kotona asuvien ikäihmisten turvallisuutta mahdollistamalla avun saamisen vuorokauden kaikkina aikoina.

Myös kiinteistöt ja tekniset tilat voidaan valjastaa älykkäämmäksi. Yhdistämällä kiinteistön hallinnan eri toimijoiden järjestelmät, kuten palo-, murto- ja kiinteistöjärjestelmät yhdelle palvelualustalle, voidaan hälytyksiin reagoida nopeammin. Tämä mahdollistaa toiminnan jatkumisen tasaisena ilman suurempia katkoksia. Digitaalinen sähköverkko puolestaan pienentää kustannuksia ja helpottaa ympäristövaatimusten täyttämistä.

Älykkään liikenteenohjauksen avulla kunnan ajoneuvoja voidaan ohjata ihanteellisesti, jolloin ne kuluttavat vähemmän polttoainetta. Älytoiminnot tukevat myös jätehuoltoa. Jätesäiliö voi täytyttyään lähettää automaattisen ilmoituksen, jolloin vain täyttyneet säiliöt voidaan käydä tyhjentämässä.

Älykkäässä kunnassa hälytykset ja muut tapahtumat on koottu helppokäyttöiseen rajapintaan. Hissihälytykset on helppo tarkistaa, jolloin tärkeät viestintälinjat eivät katkea ja asianmukaiset henkilöt saavat heti tiedon hälytyksestä.

Älytekniikan haasteet

Kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä. Jos digitaalisia antureita ei suojata asianmukaisesti, luvattomat tahot voivat tunkeutua niihin. Tällöin kriittisiä palveluja voidaan häiritä internetin välityksellä, ja kuka tahansa pahantahtoinen taho, jolla on riittävästi teknistä osaamista, voi toteuttaa suunnitelmansa.

Jos kaikki tiedot lähetetään samaan paikkaan, tallennuskohteen hakkeroinnin yhteydessä suuri määrä tietoa voi päätyä vääriin käsiin. Nyt puhutaan big datasta, ja jo nimikin kertoo, että kyse on valtavasta määrästä tietoa. Ei ehkä olekaan ihme, että monet suhtautuvat terveen epäilevästi digitaaliseen valvontaan. Monen korvaan big data kalskahtaakin George Orwellin romaanin valvovalta isoveljeltä.

AddSecuren tehtävänä on turvata älykkään kunnan toiminta

Kaikissa ratkaisuissamme viestintä salataan täysin alusta loppuun asti siten, ettei sitä pysty jäljittämään internetissä. Myös viestivien laitteiden IP-osoitteet ovat näkymättömissä ja suojattuja luvattomalta tunkeutumiselta. Kun älytekniikkaa otetaan käyttöön suuressa mittakaavassa, kuten kokonaisen kunnan tasolla, se on tehtävä tavalla, joka on helppo toteuttaa ja käyttää. Muutoin teknisen osaamisen puute voi altistaa kunnan hyökkäyksille. Tekninen monimutkaistuminen ei saa vaikeuttaa järjestelmän käyttöä.

Luonnollinen alku on koota kaikki hälytykset, kuten koulut, sairaalat ja hissit, AddView-ratkaisuun, jolloin tärkeintä viestintää pystytään seuraamaan kaikkina aikoina. Se tekee kunnasta turvallisemman mutta helpottaa lisäksi hyvän yleiskuvan saamista.

 

E-kirja: Älykkäät kaupungit ja kunnat – Näin pääset alkuun

Älykäs kaupunki on kaupunki, jonka toimintaa on tehostettu anturien, tiedonkeruun ja tekoälyn avulla. Ne auttavat ohjaamaan lähes koko kaupunkia tehokkaasti. Pohjimmiltaan kyse on siis siitä, että koko kaupunki siirtyy verkkoon.

Lataa e-kirja

 

Per Christian Foss

Business Manager

Per Christianilla on seitsemän vuoden kokemus esineiden internetistä (Internet of Things, IoT), liiketoiminnan kehittämisestä, myynnistä ja tuotehallinnasta. Hän on erittäin innostunut IoT-ratkaisuista ja siitä, miten internetiin liitetyillä laitteilla voidaan saavuttaa suuria hyötyjä yrityksille, yksilöille ja koko yhteiskunnalle. Per Christian on työskennellyt useilla eri IoT:n aloilla, kuten älyautojen, älykotien, turvajärjestelmien ja robottibussien parissa.